coroana dentara

Coroana dentara, ce este?

Coroana dentara reprezintă un înveliș care acoperă în totalitate dintele devitalizat sau distrus, refăcându-i forma și dimensiunile inițiale, de culoare identică sau foarte apropiată, cu cea a dinților vecini.  Coroane dentare au ca scop refacerea funcției de masticație și estetică.

Coroana dentara, tipuri

  • Coroana dentara din metalo-ceramică

  • Coroana dentara din zirconiu

  • Coroana dentara din ceramică integrala Amber/E-MAX

coroane dentare

Cine are nevoie de Coroana dentara?

Indicații coroană dentară 

Protezarea cu coroana dentara este recomandată în următoarele cazuri:

  • Dinti in care s-a efectuat tratamentul endodontic (dinti devitali)
  • Discromii:  anomalii de culoare a dinților (abraziunea smalțului)
  • Fracturi dentare
  • Refacerea formei anatomice a unui dinte distrus de carii (în prezența unei rădăcini puternice sănătoase)
  • Goluri interdentare
  • Nanism dentar ( dezvoltare incompletă a dinților, dinți mici )
  • Este necesară protecția obturației rădăcinilor;
  • Pozițiile defectuoase ale dinților( malpozițiile):  poziții anormale a dintelui, rotație, înclinare exagerată 
  • Îndepărtarea pulpei (este necesară o coroană pentru prevenirea cariilor dentare).
  • Defect estetic al grupului frontal de dinți
  • Înlocuirea unei coroanelor instalate

Contraindicații coroana dentara

  • intoleranță la componentele materialului coroanei
  • boală parodontală avansată
  • inflamația acută și cronică a osului și a țesuturilor moi din jurul dintelui de susținere.

Coroana dentara din Metalo-Ceramica

Coroana dentara din metol-ceramica

Coroana dentara din metalo-ceramica are o structura metalica, pe care ulterior se adaugă stratul de ceramica pentru un aspect apropiat dintelui natural.Tehnicile moderne folosesc tehnologia CAD-CAM și cu ajutorul calculatorului se realizează capacul metalic prin frezare computerizată, care asigură adaptarea perfecta. Datorită grosimii metalului și a ceramicii, este necesară o șlefuire mai mare a dinților. Este posibil ca estetica să nu fie  total atinsă din cauza structurii metalice de susținere care împiedica trecerea luminii și nu permite atingerea translucidității naturale a dinților.

Coroana dentara din zirconiu

Coroana dentara din zirconiu

Coroana dentara din zirconiu este la fel de durabila ca metalul. Acest material alb poate fi nuanțat pentru a se potrivi cu dinții naturali ai pacientului, astfel încât coroana să arate naturală. Zirconiul este un element chimic din grupa metalelor și este utilizat în stomatologie sub formă de oxid de zirconiu datorită calităților sale: rezistență, biocompatibilitate, culoare albă. Coroanele de zirconiu sunt considerate una dintre cele mai fiabile și practic nu au contraindicații pentru instalare, în plus, coroanele din zirconiu au o durată de viață lungă. Ele combină rezistența ridicată și aspectul natural: culoare și transluciditate. Capa de zirconiu este obținută prin frezarea computerizată CAD-CAM.

Instalarea unei coroane de zirconiu este unul dintre cele mai minim invazive tipuri: sub ele, trebuie să îndepărtați un strat foarte subțire de țesut dentar – până la 0,6 mm, lăsând în același timp dintele însuși „în viață”. 

Coroana dentara din ceramică integrală Amber/ E-MAX

coroana dentara din ceramica integrala

Coroana dentara din ceramica integrala este realizată din ceramică fără metal, deci nu au un cadru închis la culoare. Coroanele Amber/ EMAX sunt dintr-un material modern sigur și durabil, asemănător în proprietăți cu smalțul dinților. Producția are loc pe echipamente CAD/CAM de înaltă precizie: veți primi un dinte artificial care nu se poate distinge de unul real și se potrivește ideal cu dentiția dumneavoastră. 

Compoziția coroanelor dentare Amber/ EMAX nu include metal, în timp ce rezistența lor nu este inferioară și poate rezista la sarcini complete de mestecat. Este biocompatibilă, reflectă lumina la fel ca smalțul dentar. Prin urmare, ceramica fără metal arată natural chiar și în lumină puternică. Coroana dentara ceramică Amber/Emax înlocuiește dinții pierduți sau distruși cu peste 60% dinții din față și de mestecat. Folosind această tehnologie se pot restaura unul sau mai mulți dinți consecutivi. Ele restabilesc complet funcțiile dinților în zonele de mestecat și frontal și nu impun restricții alimentare – nu va trebui să renunțați la alimente solide. 

Coroana dentara din ceramică integrală este biocompatibilă cu corpul uman, nu oxidează, nu provoacă alergii, iritații, prin urmare sunt potrivite pentru toți pacienții. Costul coroanelor fără metal Amber/Emax va fi puțin mai mare decât al coroanelor metalo-ceramice, datorită calității înalte a materialului și duratei de viață lungi. Tehnologia Emax vă permite să creați o placă pe dinte cu o grosime de numai 0,3 milimetri. Datorită rezistenței sale ridicate, instalarea unor astfel de fațete va necesita o pregătire minimă și, în unele cazuri, vă va permite să nu șlefuiți deloc dintele.

Care este procesul de plasare a coroanei dentare?

Pentru a plasa o coroana dentara va trebui să faceți cel puțin 2 vizite la cabinetul stomatologic. Iată toți pașii pe care-i face medicul dentist în cazul în care trebuie să acoperiți un dinte deteriorat.

Pregătirea pentru instalarea unei coroane dentare:

coroane dentare pregatire
  • Se începe cu igienizarea dentară profesională. Placa și tartrul sunt îndepărtate de pe suprafața dinților pentru a determina culoarea cea mai potrivită pentru viitoarea coroană. De asemenea, această procedură ajută la identificarea acelor patologii ale țesuturilor dure care sunt ascunse sub depozitele dentare.
  • Tratament: Cel mai important lucru este tratamentul dintelui pe care se instalează direct coroana. Dacă nu sunt tratate, patologiile vor continua să progreseze sub coroană și vor duce la rezultate imprevizibile. Dacă este necesar, se efectuează depulparea dentară, precum și prelucrarea și umplerea canalelor dentare.
  • Pregătire: Șlefuirea unui dinte, atunci când se îndepărtează un strat de dentină egal cu grosimea viitoarei coroane. Are loc cu anestezie locală și durează  aproximativ o oră.
  • Fabricarea coroanelor dentare: După efectuarea tuturor manipulărilor pregătitoare, se ia de la pacient amprenta dentară, care sunt trimise la laboratorul dentar.
  • Cimentarea coroanelor dentare: Aceasta este urmată de montarea produsului finit în cavitatea bucală. Mulți sunt îngrijorați de întrebarea „Cum se lipesc coroanele dentare?”. Construcțiile protetice sunt instalate pe un ciment special, care permite protezei să se țină mult timp și în mod fiabil.

Culoarea coroanelor dentare

coroane dentare culoare

De obicei, coroana dentara – în special cea din zirconiu, ceramică și metal-ceramică – sunt ajustate aproape complet la culoarea restului dinților și, ca urmare, dintele artificial este aproape imposibil de distins de cei reali. Acest lucru se datorează faptului că culorile coroanelor dentare sunt selectate individual pentru fiecare pacient. Culoarea naturală a coroanelor dentare este meritul tehnologiilor moderne de realizare a protezelor. Scanarea atentă și luarea de amprente, crearea unui model al coroanei, precum și nivelul de profesionalism al medicului joacă un rol foarte important. Ceramica, folosită în stomatologia modernă, este capabilă să imite complet culoarea și transparența smalțului adiacent dinților protetici. În laboratoarele stomatologice moderne culoarea și nuanța smalțului pentru coroane se selectează în funcție de scara Vita, care reprezintă majoritatea nuanțelor naturale ale dinților.

Avantaje coroane dentare

  • Estetica: nu putem omite aspectul estetic. O coroană dentară este făcută pentru a reproduce nu numai forma, ci și culoarea și calitatea strălucirii dintelui natural. Nu vei observa diferența dintre un dinte sănătos și un dinte protetic.
  • Protecție: o coroană dentară protejează un dinte sănătos, dar devitalizat, care fără coroană nu va putea rezista mult timp la stresul puternic de mestecat. În acest caz, dintele este ușor subțiat pentru a adapta coroana dentară la acesta.
  • Refacerea formei dintelui în caz de distrugere parțială și prevenirea dezvoltării proceselor inflamatorii.
  • Păstrarea funcționalitatii dinților – vorbire, masticatie.
  • Biocompatibilă cu dintele natural și are o rezistență îndelungată. Coroane dentare realizate bine va trece complet neobservată. În plus, dintele va fi protejat de eventuale daune ulterioare.

Cât durează o coroana dentara?

Coroana dentara nu doare și nu are contraindicații speciale. Aceasta este o soluție care nu are o dată de expirare precisă: nu există un răspuns sigur la întrebarea cât durează o coroană dentară deoarece depinde de diverși factori. În comparație cu dinții naturali,coroana tinde să fie mai rigidă, deci este mai ușor supusă unor traume. Prin urmare, mai bine să fii atent când mesteci alimente tari.

O lucrare profesională poate fi influențată negativ de obiceiurile pacientului în ceea ce privește igiena orală, alimentație. Important  este să ai grijă de igiena ta bucală în fiecare zi și să faceți vizite regulate la stomatolog, de două ori pe an.

Cum se îngrijesc coroane dentare

Igiena orală a pacientului care are lucrări protetice nu diferă de cea obișnuită: folosiți ața dentară, periuța și pasta de dinți, dușul bucal, apa de gură, utilizând tehnicile corecte de periaj dentar, totul așa cum procedati în mod normal. Pentru a menține o coroana dentara pe termen lung, este recomandată profilaxia periodică și controlul de rutină la medicul dentist de două ori pe an.

Programeaza-te
close slider