Când vorbim despre sănătatea orală, este important să ai dinți puternici, fără carii, dar și gingii sănătoase. Înroșirea, inflamarea și sângerarea gingiilor sunt printre cele mai frecvente probleme ale acestora. Gingiile sănătoase nu ar trebui să sângereze niciodată. Dacă ţi se întâmplă frecvent acest lucru, ai făcut cunoștință cu acest articol și practici un periaj corect, de 2 ori pe zi timp de o săptămână și tot îți sângerează gingiile, solicită o programare la UntilaDent pentru o consultație gratuită.
Gingia, fiind un indicator al sănătății organismului, rezultă că pierderea sănătății acesteia poate afecta sănătatea generală. Recunoaștem gingia sănătoasă după fermitate și culoarea sa roz. Menținerea sănătății gingiilor și prevenția afecțiunilor gingiilor sunt strâns legate de o igienă corect executată, dar și de controlul stomatologic periodic și igienizarea profesională bianuală.
Cea mai bună modalitate pentru a preveni apariția problemelor la nivelul cavității bucale este să îți periezi zilnic dinții corect și să folosești produse profesionale de curățare. Periajul dinților te ajută să îndepărtezi și să previi acumularea tartrului, în timp ce produsele cu fluor îți protejează dantura de apariția cariilor. Totodată, periajul trebuie însoțit de folosirea aței dentare, a apei de gură și a unui duș bucal, ca să îți păstrezi gingiile sănătoase. Odată ce nu este respectată igienă orală zilnică, apare riscul de a dezvolta una din afecțiunile parodontale.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 20% dintre adulții cu vârsta între 35 și 44 de ani suferă de o afecțiune parodontală, aceasta fiind și una dintre cauzele principale ale pierderii premature a unuia sau mai multor dinți. Boala parodontală este una dintre cele mai răspândite afecțiuni dentare la nivel global și poate fi identificată prin inflamarea și înroșirea țesuturilor moi care înconjoară dintele (gingia).
Gingia sănătoasă
Gingia sănătoasă este de culoare roz pal cu textură punctată și înconjoară dintele ca un guler. Între gingie și dinte există o pungă gingivală, care într-o gură sănătoasă are o adâncime de unu până la trei milimetri. O gingie sănătoasă, nu sângerează când periezi dinții corect
Gingivita
Dacă îți sângerează gingiile in timpul periajului dentar, ai putea avea o inflamaţie care poartă numele de gingivită. Inflamația gingiei este determinată de bacterii. Dacă se acumulează placă bacteriană și rămâne în jurul dintelui, aceasta determină inflamarea gingiei. Acest lucru se observă, deoarece gingia devine roșie, inflamată și sângerează ușor. Inflamația gingiei determină mărirea pungilor gingivale dintre dinte și gingie, făcând mai dificilă posibilitatea de le păstra curate. Gingivita se poate vindeca în totalitate, fără afecțiuni permanente.
Parodontita
Gingivita netratată poate afecta suprafața de fixare a dintelui în osul maxilar și poate duce la pierderea acestuia. Acumularea plăcii sub gingie face ca gingiile să devină inflamate. Pe măsură ce gingiile se umflă, se detașează de dinte. Acest proces formează un spațiu sau „buzunar”, între dinte și gumă. Bacteriile pot crește rapid în buzunare. Acest lucru încurajează acumularea de plăci suplimentare. Dacă este lăsată netratată, parodontita poate distruge ligamentul parodontal și osul alveolar, structurile care susțin dinții. Un alt motiv pentru a îndepărta cu promptitudine placa este că, în timp, devine întărită sau calcificată și se transformă în calcul. Acest lucru este numit în mod obișnuit tartru.
Parodontită avansată
Netratata, boala avansează, bacteriile devin mai multe și mai agresive, ajungandu-se la parodontita (sau parodontoza).
În acest stadiu, gingia este foarte inflamată, există o banda de mucoasă roșu-violacee deasupra dintelui care sângerează la periaj sau în stadii avansate, chiar și spontan sau în timpul mesticației, apar dureri gingivale și pe radiografie se observa retractia osului care susține dinții. Cu cât retracția este mai mare, cu atat dinții sunt sustinuți mai puțin în os și ajung sa aibă mobilitate. Dacă este netratată în continuare, pot exista fluctuații ale sangerării gingivale pentru ca aceasta devine cronică, dar acest aspect nu înseamnă că dacă o perioada gingiile nu mai sangerează, boala a trecut. În stadii avansate, dinții pot cădea spontan, uneori cu durere de gingie la locul leziunii.
Daca îți sângerează gingiile și identifici unele dintre simptomele prezentate
Cum este stabilit diagnosticul?
Pentru stabilirea diagnosticului și a stadiului de evoluție al afecțiunii parodontale este necesară vizită la medicul stomatolog specialist în Parodontologie. Acesta va coordona cazul și se va asigura de acuratețea diagnosticului prin:
- Examinarea țesuturilor moi și marcarea zonelor care sunt inflamate
- Determinări și măsurători parodontale realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale, precum computerul tomograf CBCT, radiografii digitale etc.
- Parcurgerea istoricului medical împreună cu pacientul, a obiceiurilor vicioase (fumatul) și de igienă dentară zilnică, a anumitor tratamente care au necesitat medicație pe termen lung, a anumitor afecțiuni la nivelul funcțiilor vitale ale organismului etc.
- Realizarea anumitor investigații sau analize de sânge necesare pentru completarea tabloului clinic
Care sunt etapele tratamentului?
- Ședința de profilaxie periodică
- Măsurarea pungilor parodontale și stabilirea necesității programării intervențiilor chirurgicale
- Întreținerea: detartraj periodic, remăsurarea pungilor parodontale și uneori reluarea terapiei etiologice
Academia Americană de Parodontologie recomandă ca toți pacienții adulți să realizeze anual o evaluare a sănătății parodontale care include:
- Examinarea completă a dinților, gingiilor și a țesuturilor moi
- Nivelul de tartru
- Ocluzia
- Structura osoasă
Tehnologii digitale utilizate pentru tratarea afecțiunilor parodontale
- Stomatologia laser, asigură tratamentul nedureros și eficient al parodontozei, scurtând numărul de vizite ale pacientului la cabinet și îmbunătățind calitatea vieții chiar de la primele ședințe.
- Waterlase
- Biolase
- Implantul dentar (pentru cazurile în care se pierde dintele)
Protejarea sănătății orale trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică. În cazul în care te confrunți cu afecțiuni gingivale sau suspectezi apariția unora, te așteptăm la UntilaDent.
Modalități de a ajuta la tratarea sângerărilor gingivale
- Vizitele regulate la cabinetul stomatologic. Chiar dacă nu apar probleme și nu sângerează gingiile, acestea trebuie efectuate de minimum două ori pe an, pentru un consult general și un detartraj.
- Periajul corect al dinților: folosirea unei periuțe cu peri moi, care nu lezează gingiile, periaj de cel puțin două minute, cu mișcări circulare, care acoperă toate suprafețele celor două arcade dentare;
- Alege o pastă de dinți cu fluor cu eficiență dovedită științific în reducerea acumulării de placă bacteriană, care îți poate irita gingiile și poate cauza afecțiunea gingivală.
- Dacă scuipi sânge în timpul periajului sau observi alte semne posibile ale afecțiunii gingivale, cere cât mai curând sfatul dentistului. Dar nu aștepta să apară o problemă pentru a merge la dentist
- Un regim alimentar necorespunzător, sărac în elemente nutritive, poate face ca dinții și gingiile să fie mai vulnerabile la probleme. De asemenea, fumătorii prezintă un risc crescut de apariție a infecțiilor gingivale. Adoptarea unui regim de viață sănătos și a unei alimentații corespunzătoare te poate ajuta să-ți menții întregul corp sănătos, inclusiv gingiile.
Remedii pentru sângerarea gingiilor și infecții gingivale
Apă de gură
Apa de gură este folosită pentru combaterea plăcii bacteriene. Acumularea de placă bacteriană este principala cauză a bolilor gingivale, cum ar fi gingivita și parodontita.
Fiind atât de eficientă în reducerea plăcii bacteriene, apa de gură este printre cele mai bune remedii pentru infecțiile gingivale.
Apă sărată caldă
Unul din cele mai bune remedii naturale pentru a trata sângerarea gingiilor este o gargară cu apa sărată. Așa cum știi deja, soluțiile saline au proprietăți antiseptice și, în plus, te por ajuta să-ți îmbunătățești circulația la nivelul gingiilor, pentru a evita inflamațiile și sângerările. Pur și simplu fă gargară cu apă și un vârf de cuțit de sare de două ori pe zi.
Cuişoarele calmează inflamaţiile
Un alt remediu pe care majoritatea dintre noi îl au în bucătărie sunt cuişoarele. Pe lângă efectul hemostatic, ele au proprietăţi calmante, ceea ce le recomandă în mod deosebit în caz de gingivită (inflamaţie a gingiei) sau în situaţia în care sângerarea a apărut în urma unui traumatism al gingiei. Cuişoarele trebuie mestecate şi menţinute câteva minute în gură, pentru ca eugenolul, substanţa cu efect anestezic, să-şi poată face efectul. Atenţie, acest remediu nu este indicat femeilor însărcinate.
PRUDENŢĂ Nu recurge la soluţii alternative înainte de a face un control stomatologic!
Cum previi sângerarea gingiilor și apariția afecțiunilor gingivale
Gingiile și tehnica de periere a dintilor
În încercarea de a menține dinții curați, veți fi tentat să vă spălați pe dinți foarte viguros. Gingiile sunt un țesut delicat și periajul agresiv le poate deteriora. Chiar dacă optați pentru o periuță de dinți manuală sau electrică, alegeți una cu perii moi , care au capetele rotunjite. Când vă spălați pe dinți, folosiți mișcări blânde.
Sângerează gingiile? Foloseste ața dentară
Știm cu toții importanța folosirii aței dentare în fiecare zi pentru a ajuta la eliminarea plăcii din locurile unde periuța de dinți nu poate ajunge. Pentru a vă asigura că ața dentară nu provoacă umflarea sau sângerarea gingiilor, folosiți mișcări blânde. Nu este necesar să forțați ața dentară între dinți, glisați cu grijă în sus și-n jos, urmând curba fiecărui dinte.
Folosiți ața dentară în fiecare zi.
Folosirea atei dentare nu durează mai mult de cateva minute și este cel mai important lucru pe care-l puteți face pentru a preveni problemele gingivale.
Regim alimentar bine echilibrat.
O dieta echilibrata în care gasim vitamina C și calciu minimizează probabilitatea de a avea probleme gingivale.
Beți multă apă.
Apa, în special după masa, poate ajuta la îndepărtarea elementelor de pe dinți și minimizează șansele ca bacteriile sa va afecteze gingia.
Renunțați la tutun.
Daca sunteti fumator și vă sângerează gingiile, este indicat sa renuntati la acest obicei pentru a va asigura ca gingiile nu va vor fi afectate.
Fiți prudent cu alimentele extrem de calde sau extrem de reci.
Persoanele care au probleme gingivale au observat ca mancarea si bautura la temperaturii medii ajuta la ameliorarea disconfortului.
Pentru a trata inflamatia si sangerarea gingivala, programeaza-te pentru o consultatie la medicii stomatologi la UntilaDent.
Referințe:
- https://www.perio.org/consumer/cdc-study.htm#OverlayWrapper/0/
- https://adevarul.ro/sanatate/medicina/remedii-naturale-caz-sangerari-gingivale-1_50ad662b7c42d5a663946a58/index.html
- https://dozadesanatate.ro/sangerarea-gingiilor-remedii-naturale/
- https://www.csid.ro/semne-si-simptome/sangerari-gingivale-11248075
- https://www.dentestet.ro/blog/gingivita-cauzele-afectiunii-gingivale-simptome-tratament-prevenire
- https://www.dentestet.ro/parodontologie
- https://www.csid.ro/semne-si-simptome/respiratie-urat-mirositoare-11247935
- https://folktandvarden.vgregion.se/siteassets/andra-sprak/rumanska/folktandvarden-gingivit-parodontit-rumanska.pdf