Detartraj profesional a dinților

Detartraj profesional sau Igienizarea dentara profesională este o procedură complexă de îndepărtare a depunerilor dentare moi și dure colorațiile provocate de alimente, băuturi și fumat,care nu pot fi îndepărtate de unul singur, chiar și cu o îngrijire dentară atentă zilnică.

  • De ce este important detartraj profesional a dinților?
  • Cum a apărut igienizarea dentara profesională?
  • Ce este deosebit în igienizarea profesională?
  • Cum are loc igienizarea profesională a dinților?
  • Ce obținem în urma igienizarii profesionale a dinților?
  • Cand este necesara igienizarea profesională a dinților?
  • Ce se intampla intre vizite la igienizarea profesională?

Detartraj profesional sau igienizarea dentara profesionala este o practică foarte importantă pentru a menține o dantură sănătoasă. Este o operație simplă care necesită puțin timp pentru a fi efectuată, de obicei aproximativ o oră, și nu provoacă disconfort deosebit, dar asigură multiple beneficii, oferind o stare de bine imediată și asigurând prevenirea eficientă de la debutul cariilor. În plus, cu cât sesiunile de curățare profesională vor fi mai dese și mai regulate, cu atât veți simți mai puțin disconfort în timpul tratamentului, deoarece va fi mai puțin de curățat.

Dinții îngrijiți rămân sănătoși mai mult timp, sunt mai rezistenți la carii și pulpite, permit o mai bună mestecare și o digestie optimă, afectând pozitiv sănătatea întregului organism. Periajul în cabinetul stomatologului va ajuta la restabilirea dinților la albul lor natural.

O igienă dentară adecvată este cheia pentru prevenirea apariției cariilor și a altor boli grave. Igienă orală adecvată reduce, de asemenea, riscul de halitoză, prin urmare, contribuie la o mai mare siguranță atunci când vorbim cu alte persoane sau arătăm un zâmbet sincer.

Cum a apărut igienizarea denară profesionala?

Începutul a ceea ce noi percepem ca o procedură „nouă” datează de la începutul secolului al XIX-lea. Atunci unii medici au început să pregătească asistente în îndepărtarea tartrului și lustruirea dinților și, deja în 1913, în statul american Connecticut a fost deschis primul program de pregătire pentru igieniști dentari.

  Astăzi,curățarea profesională, împreună cu alte metode de îngrijire preventivă la domiciliu, vă va ajuta să vă protejați de multe afecțiuni grave de sănătate orală și să vă preveniți de dureri în viitor. În clinicile UntilaDent se folosesc mai multe tipuri de sisteme profesionale de igienă. 

detartraj

Ce este deosebit în detartraj profesional?

Chiar și dinții și gingiile sănătoase au nevoie de curățare profesională regulată. Mai precis, datorită acestei proceduri rămân atât de puternice și sănătoase. Și în cazurile în care vorbim despre inflamația deja dezvoltată  a gingiilor  sau un alt proces patologic, periajul profesional devine practic singura modalitate de a evita pierderea dinților.

Igienizarea profesională vă permite să preveniți și să eliminați

Detartraj profesional – beneficii

  • Placa și tartrul sunt complet îndepărtate, nu doar pe suprafața dinților, ci și între spațiile interdentare și în zona de sub gingii.
  • Curățarea previne formarea cariilor, parodontita, gingivita, pulpita
  • Face dinții strălucitori
  • Albește dinții galbeni și elimină petele
  • Reduce hipersensibilitatea dentinei
  • Întărește dinții
  • Previne formarea gingiilor în retragere
  • Previne pierderea prematură a dinților
  • Este un remediu eficient pentru respirația urât mirositoare

igienizarea dentara

Cum are loc detartraj profesional a dinților?

Cum se efectuează procedura de igienizare dentară?

  •  Detartrajul cu ultrasunete – îndepărtează tartrul subgingival și supragingival cu ajutorul ultrasunetelor;
  •  Air Flow – cu ajutorul unei pulberi care conține bicarbonat de sodiu, dinții sunt curățați de pete și colorații;
  •  Periajul profesional – se efectuează cu paste de dinți speciale care conțin substanțe dezinfectante și au granulație mai mare decât cele obișnuite, astfel îndepărtând orice impuritate.

Detartraj etapele

 

Etapele igienizării orale profesionale sunt următoarele

  • Inspecția cavității bucale. Medicul dentist trebuie să evalueze starea elementelor dentiției și gingiilor, pentru a identifica prezența și extinderea depunerilor. În timpul programării, medicul stabilește metoda optimă de periaj pe dinți, care este potrivită pentru un anumit caz.
  • În unele cazuri, se folosește anestezie orală, ceea ce face ca procedura să fie fără durere.
  •  Pentru a determina limitele depozitelor dentare, medicul poate folosi metode speciale de diagnostic.
  • Dispozitivele cu ultrasunete sunt folosite pentru eliminarea depunerilor solide. Sub influența ultrasunetelor, tartrul este zdrobit în fragmente mici, care sunt apoi îndepărtate cu ușurință de pe suprafața smalțului. Detartrajul vă permite să curățați zonele greu accesibile.
  •  După îndepărtarea tartrului, suprafața dintelui este tratată. Neregulile smalțului fac dificilă autoigiena, așa că medicul stomatolog insistă să le “netezească”. Pentru aceasta se folosește lustruirea și șlefuirea.
  •  Lustruirea se realizează cu o pastă specială. Acest efect vă permite să eliminați microfisurile de pe smalț.
  • Șlefuirea va face smaltul neted.
  • După periajul pe dinți, medicul stomatolog folosește agenți profilactici care vizează fluorizarea smalțului. Această manipulare ajută la întărirea smalțului și la prevenirea formării tartrului.

Detartraj profesional – cand este necesar?

  • Dacă vrei să-ți păstrezi dinții frumoși, puternici și sănătoși pentru o perioadă lungă de timp. Igiena orală previne apariția cariilor, inflamarea gingiilor;
  • După ce ați benificiat de un tratament stomatologic complet pentru a menține rezultatul pozitiv obținut pentru o perioadă lungă de timp;
  • Înaintea procedurii de tratament, protetica, tratament stomatologic ortodontic, implantare. Detartraj profesional făcut înainte de tratamentul dentar îmbunătățește starea gingiilor și devine posibilă detectarea cariilor în stadiile incipiente de dezvoltare, albirea smalțului la o nuanță naturală și simplificarea procesului de instalare a obturațiilor.

Este recomandat, să veniți în prealabil la curățarea profesională profilactică a dinților pentru a evita probleme mai periculoase ce pot apărea. Pentru o persoană care nu este fumătoare și nu are boală parodontală sau gingivită, igienizarea profesională se efectuează de 2 ori pe an. În cazul fumătorilor, este indicată igienizarea de 3-4 ori pe an, iar pentru persoanele care suferă de o boală parodontală, igienizarea se realizează la recomandarea medicului stomatolog.

Igienizarea dentara profesionala- ce obținem?

Igienizarea dentara profesionala și-a primit numele pe baza faptului că este efectuată de un specialist, folosind instrumente și tehnologii profesionale care vă permit să eliminați calitativ atât placa ușoară, cât și o formă mai complexă – tartrul .

După procedură, dinții, gingiile, spațiile subgingivale sunt complet eliberate de placă, iar cavitatea bucală este curățată de bacterii patogene. În același timp, dinții își capata culoarea și strălucirea lor naturala. 

Curățarea complexă a dinților este una dintre modalitățile de a avea grijă de sănătatea și frumusețea dinților tăi. 

Nu sunt contraindicații pentru procedura de curățare profesională a dinților, dar există restricții cu privire la unele tehnici, astfel încât numai medicul dentist curant poate selecta corect setul de proceduri necesare.

Ce se intampla între vizite la igienizarea dentara?

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că nici măcar igienizarea dentara folosind cele mai moderne metode și mijloace nu dă un rezultat pe termen lung dacă nu acordați atenție îngrijirii stomatologice adecvate la domiciliu.

Toată lumea știe despre periajul obișnuit al dinților. Cu toate acestea, nu toți știu că periile sonice sau cu ultrasunete oferă bune rezultate. Curățarea spațiilor interdentare este foarte importantă pentru prevenirea cariilor. Pentru aceasta se foloseste ata dentara, perii interdentare speciale si irigatoare. Apa de gură după periajul dinților joacă un rol neprețuit în menținerea sănătății bucale.

Recomandari pentru igiena dentara zilinica

  • Folosește pasta de dinți și peria potrivite pentru tine. Dacă apare alegerea, consultați un stomatolog care cunoaște caracteristicile dinților și gingiilor dumneavoastră. El te va ajuta cu siguranța sa faci alegerea corecta. Amintiți-vă că durata optimă de periaj pe dinți este de 2-3  minute. Nu uitați să vă spălați dinții din diferite părți, acordați atenție periajului gingiilor și limbii;
  • În primele zile după detartraj profesional, este posibil să aveți o sensibilitate crescută a dinților. Nu vă faceți griji, acest lucru este temporar și se va retrage în câteva zile. Evitarea temporară a alimentelor și băuturilor prea calde sau reci poate ajuta la ameliorarea disconfortului.
  • Evitarea fumatului timp de câteva zile este o altă măsură obligatorie pentru a păstra albul natural și strălucirea dinților pentru cât mai mult timp posibil.
  • De asemenea, va fi util să excludeți din alimentație alimentele și băuturile colorante (cafea, sos de soia, ciocolată etc.);
  • Evitarea alimentelor acre și excesiv de dulci, precum și a nucilor, bomboanele și fructele tari, poate ajuta la reducerea sensibilității dentare.
  • Se recomandă schimbarea periuței de dinți.

Trebuie amintit că periajul zilnic al dinților este unul dintre cele mai importante elemente ale complexului de măsuri pentru îngrijirea cavității bucale Resturile alimentare sunt principalul vinovat în formarea plăcii dentare și, în consecință, dezvoltarea cariilor și a bolilor țesutului Igiena la domiciliu a cavității bucale și a dinților nu este suficientă pentru a elimina complet placa și tartrul, pentru a monitoriza apariția cariilor și, prin urmare, de 1-2 ori pe an trebuie să vizitați medicul dentist și să treceți la o igienizare profesională.

Programeaza-te
close slider