Fatete dentare (Veneers, Lumineers)

Ce sunt fatete dentare (Veneers, Lumineers)?

Fatete dentare, veneers sau lumineers sunt lucrări protetice care acoperă doar fața exterioară, vizibilă a dintelui. Ele se folosesc fie pentru a îmbunătăți aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafața exterioară a acestuia. Avand in vedere ca fatete dentare, veneers si lumineers sunt aceleasi lucruri, in continuare pentru comoditate vom folosi termenul de fatete dentare.

Perfect compatibile cu smalţul dintelui natural, fațetele dentare pot fi realizate din materiale precum ceramică emax sau compozit.

Reprezintă cea mai puțin invazivă procedură dentară din ultimul deceniu, putând fi realizată prin două metode: – cu șlefuirea dinților sau fără șlefuirea dinților.

Scopul faţetelor nu este doar estetic, ele şi protejează suprafaţa dintelui. Ajută foarte mult persoanele cu smaltul subţire, care acuza durere la stimuli externi, precum băuturi reci sau calde.

Fatetele sunt complet personalizabile pentru a se potrivi hărţii dentare unice a fiecărui pacient. Pentru că rezultatul să fie unul perfect, procedura de aplicare a faţetelor este una complexă şi există etape intermediare de analiză şi probă.

Ele nu se colorează în urma consumului de alimente care pateaza (fructe de pădure, cafea, vin rosu).

fatete dentare

În afară de rutină de zi cu zi alcătuită din periaj şi folosirea atei dentare (sau duş bucal), nu este nimic altceva ce trebuie să faci pentru a menţine calitatea fatetelor dentare. Faţetele nu se pun pe toţi dinţii, doar pe cei expuşi când vorbim, zâmbim. În cazul în care dinţii nu se văd atunci când râdem, faţetele nu ne folosesc.

Procedura clinica de fatetare dintilor

fatete dentare

Examinarea clinica

Examinarea clinică va stabili dacă tratamentul prin fațete dentare este cea mai buna opțiune și dacă pacientul are alte afectiuni (generale sau locale) care trebuie remediate la început.

Conceperea noului zambet

La prima etapă designul este realizat digital, folosind conceptele inovatoare în planificarea și previzualizarea zâmbetelor: Digital Smile Design si softul CAD. Cu ajutorul lor facem un wax-up digital.

Previzualizarea noului zambet cu ajutorul materialului provizoriu

Wax-up-ul digital obținut îl printăm la imprimanta 3D Formlabs de pe care confecționăm șablonul din silicon. Având șablonul din silicon ca exemplu facem mock-up cu materialul temporar și îl aplicăm intraoral, adică designul conceput anterior. La această etapă ai o perioadă de acomodare cu noul zâmbet și se pot face modificări, dacă ele sunt necesare. Și doar după ce am ajuns la comun acord începem tratamentul.

Pregatirea dintilor

De cele mai multe ori, se slefuieste foarte puțin din suprafața exterioară a dintilor.

Adaptarea și fixarea fatetelor

Înainte de cimentarea definitiva, fatetele dentare vor fi pozitionate pe dinți și evaluate pentru a verifica dacă acestea corespund din punct de vedere estetic si functional.
Fatetele sunt „cimentate” definitiv folosind materiale specifice care se prezinta in mai multe nuante. Se va alege cu atenție culoarea cimentului de lipire pentru a nu periclita rezultatul estetic final.

Metoda directa

Dacă se folosește metoda directă, medicul stomatolog va construi fațetele la cabinet. Metoda directă se poate utiliza doar dacă se executa fațete din compozit. Medicul specialist va construi fațeta prin aplicarea mai multor straturi de material compozit pe suprafața exterioară a dintelui. Fiecare strat va fi fotopolimerizat separat cu ajutorul unei lămpi ce emite o lumina specifica.

Metoda indirecta

Metoda indirectă se folosește dacă s-au planificat fațete ceramice. În aceste situații, medicul stomatolog va scana intraoral cîmpul operator sau va lua o amprentă a dintelui preparat pe care o va trimite la laboratorul dentar.

Cand sunt indicate fatete dentare (veneers)?

Fatete dentare (veneers) sunt indicate in urmatoarele cazuri:

Restaurarea dinților fisurați sau ciobiți.

Dinți inghesuiți sau ușor malpoziționați.

Mici defecte de smalț pe suprafața unui dinte.

Modificări de culoare sau pete pe suprafața dinților care compromit aspectul estetic.

Apariția de spații interdentare datorita retragerii papilei interdentare.

Dinți care au fost supuși anumitor procese distructive.

fatete dentare

Top 5 mituri despre fatete dentare

 Mitul 1: “Fațetarea dinților este dureroasă.” 

Tratamentul de fațetarea dinților se realizează sub anestezie locală. Deci, dintele și gingia din jurul său vor fi amorțite, iar dumneavoastră nu veți simți niciun disconfort în timpul procedurii.

 Mitul 2: “Toată lumea va observa fațetele dentare din cauza albului imaculat.”

O concepție foarte greșită! Medicul protetician va sfătui întotdeauna pacienții sa aleagă o nuanță cât mai apropiată de culoarea naturală a dinților lor sau o nuanță de alb cât mai naturală.

Mitul 3:  “Prea subțiri ca sa fie rezistente.”

Fațetele sunt foarte subțiri – de la 0,3 mm – dar îndată ce sunt cimentate se integrează perfect în structura dintelui și devin extrem de durabile.

 Mitul 4: “Dinții sunt distruși în urma șlefuirii.”

Multe persoane cred că fațetarea dentară presupune distrugerea dintelui natural înainte de aplicarea elementului de porțelan. Da, o anumită suprafață din dinte trebuie îndepărtată, dar medicii vor realiza șlefuirea cu cea mai mare atenție, având grijă să nu deterioreze dintele.

Mitul 5: “Fațetele dentare trebuie puse pe toți dinții pentru a avea un zambet imaculat.”

Contrar așteptărilor, fatete dentare sunt folosite de multe ori în acoperirea unui singur dinte sau unui grup restrâns de dinți care au suferit o traumă, sunt pigmentati sau au fost supuși unor procese distructive. 


Warning: Undefined array key "id" in /home/rushbeec/public_html/untiladent.md/wp-content/plugins/xtender/class.widgets.php on line 468

Warning: Undefined array key "id" in /home/rushbeec/public_html/untiladent.md/wp-content/plugins/xtender/class.widgets.php on line 468

Ne poți contacta telefonic la numerele: 022-76-56-59
022-90-90-92, email la: info@untiladent.md sau completând Forma de Contact

Programeaza-te
close slider