Implanturi dentare
Astăzi, implantarea dentară este considerată o procedură destul de simplă și obișnuită. Implanturi dentare UntilaDent sunt metode foarte eficiente de înlocuire a dinților lipsă. Folosim cea mai recentă tehnologie de implant dentar pentru a oferi zâmbetele pacienților noștri.
1. Ce este un implantul dentar si cand este indicat?
2. Care sunt avantajele implantului dentar?
3. Construcția implantului
4. Cum se îngrijește un implant dentar?
5. Etapele și durata implantarii
6. Reabilitarea după implantare
7. Cum scapi de frica înainte procedurii implantării?
Ce este un implant dentar si cand este indicat?
Implanturi dentare sunt o soluție fixă, permanentă, pe termen lung, pentru a înlocui dinții lipsă. Sunt cea mai funcțională opțiune de înlocuire a dinților, se vor simți și se vor comporta exact ca un dinte natural. Redau aspectul estetic și funcția de mestecat a unui sau mai mulți dinți lipsă. Ele pot fi utilizate fie în maxilarul superior sau inferior, fie în ambele.
Un implant dentar este o rădăcină artificială a dinților care este ancorată în siguranță în maxilar și înlocuiește rădăcina unui dinte natural lipsă. Este un dispozitiv 100% biocompatibil cu organismul uman, sub forma de surub din titan de înaltă puritate care se inserează în arcada dentară în locul unui dinte extras și suplinește cu succes rolul rădăcinii dintelui natural. Este o descoperire extraordinara in stomatologia moderna, care a ajuns la aceasta ora sa fie folosită în mod curent în clinicile dentare.
Implanturi dentare pot înlocui un dinte lipsa, fără a fi afectați dinții vecini sau pot înlocui un grup de dinți lipsa, acolo unde nu mai exista dinți naturali pe care sa se sprijine o lucrare dentara. De asemenea, pot susține o lucrare fixa la pacienții care pană acum aveau doar opțiunea unei proteze dentare mobile.
Implanturi dentar – Avantaje
Printre avantajele obținute ca urmare a instalării implanturilor dentare, se remarcă următoarele aspecte:
-
- Necesită o întreținere simplă, care nu diferă de igienă orală cu dinții vii.
- Defectele și deformările de diferite dimensiuni sunt înlocuite fără a deteriora dinții învecinați.
- Interventie rapida si fara durere.
- Implantarea dentară asigură un nivel optim de stres pe os, care îl împiedică să se atrofieze. Aceasta înseamnă că riscul de a pierde alți dinți este redus.
- Avantajele implantarii sunt că puteți restabili orice număr de dinți pierduți, până la o dentiție întreagă. Cu ajutorul implanturilor, atât funcția estetică, cât și funcția de mestecat sunt complet restaurate. Dacă toți dinții se pierd, implanturile sunt singura alternativă la „maxilarul detașabil”.
Construcția implantului
Un implant dentar este format din trei părți principale: implantul, bontul și arcada (sau coroana). Este o structură în formă de șurub din titan, pe care medicul implantolog îl inserează în os. Osul fuzionează cu implantul printr-un proces natural cunoscut sub numele de osteointegrare. Bontul este un conector care fixează implantul de coroană. Aceasta este folosită pentru a acoperi total implantul dentar, cu redarea funcțiilor estetice și funcționale ale dintelui. Fiecare implant dentar este conceput pentru o utilizare specifică. Dacă trebuie înlocuiți mai mulți dinți, atunci poate fi recomandat tratamentul All-on-4, All-on-6, prin care se reabilitează full-arch pe un număr redus de implanturi.
Există două tipuri principale de implanturi:
- Implanturi dentare endosteale. Aceste implanturi dentare sunt plasate în mandibulă. De cele mai multe ori, sunt realizate din titan și au forma unor șuruburi mici, fiind cele mai utilizate în implantologie.
- Implanturi dentare subperiosteale. Aceste implanturi dentare sunt plasate pe sau deasupra maxilarului și sub gingie. Acest tip de implant poate fi utilizat la pacienții care nu au suficientă mandibulă sănătoasă pentru a susține implantul.
Cum se îngrijește un implant dentar?
Îngrijirea implantului dentar se face în baza recomandărilor primite de la stomatologul tău. Totuși, pașii de urmat sunt în general aceiași cu cei pe care trebuie să-i parcurgi atunci când îți îngrijești dinții naturali: periaj realizat cu o periuță moale de dinți, de minimum două ori pe zi, folosirea aței dentare după fiecare masă, air floss și duș bucal frecvent, plus o igienizare dentară profesională o data pe an.
Etapele și durata implantarii
Consultația și planul de tratament:
Poate dura câteva zile sau săptămâni. Timpul de pregătire depinde de starea cavității bucale. În această etapă, specialistul află ce dinți trebuie înlocuiți, care dintre aceștia trebuie vindecați. Pentru a studia starea cavității bucale, se efectuează tomografia computerizată a dinților și se efectuează o radiografie panoramică a maxilarului. Prin examinare, medicul poate vedea atât țesutul vizibil, cât și structura osoasă. Imaginile panoramice permit identificarea patologiilor ascunse (granuloame, chisturi etc.). Dacă este necesar, cavitatea bucală este igienizată. Constă în tratarea dinților și a gingiilor.
Augmentarea osoasa (Cresterea oaselor/Sinus lift) :
Acest pas este opțional. Mărirea osoasă se efectuează numai dacă este necesar. Creșterea unui nou țesut osos poate dura până la 3-4 luni. Când apare necesitatea intervenției chirurgicale? De regulă, absența pe termen lung a dinților devine cauza atrofiei țesutului osos.
Interventia chirurgicala :
Intervenția se realizează într-o singura zi si presupune mai multe etape, începând cu anestezia și terminand cu inserarea implantului și coaserea gingiei. Această etapă a implantării dentare este cea mai importantă. Poate fi realizat folosind diverse tehnologii. Operația de implementare a implantului în maxilar este nedureroasă, deoarece se efectuează cu un efect anestezic obligatoriu. Anestezia poate fi aplicată atât locală, cât și generală. De aceea nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la prezența senzațiilor incomode. Procesul de instalare a implanturilor dentare se realizează utilizând un protocol clasic, minim invaziv sau prin fixarea unui implant dentar în cavitatea osului maxilarului.
Îndepărtarea firelor:
După 7-10 zile de la intervenție, pacientul revine pentru un control și îndepărtarea firelor de sutura. După aceasta etapa, în unele cazuri se așteaptă 3-9 luni, astfel incat implantul sa se integreze în os, iar zona să se vindece complet.
Amplasarea bontului si coroanei dentare:
Ultima etapa din cadrul intervenției este etapa de protetica, în care medicul specialist protetician ia o amprenta peste implant dentar și colaborează cu laboratorul de tehnica dentara pentru a realiza coroana dentara. Vă rugăm să rețineți că orice tip de coroană poate fi plasată pe implanturi. Implantarea modernă implică instalarea atât a coroanelor dentare unice, cât și a structurilor mari cu drepturi depline pentru întreaga dentiție.
Notă! Stadiul protezelor poate fi efectuat în termen de 2-3 zile după o perioada de 4- 6 luni de la implantare. Durata manipulărilor depinde de metoda de implantare aleasă.
Reabilitarea după implantare
După efectuarea procedurii de implantare, o examinare programată a pacientului de către un specialist este obligatorie în următorii termeni: una, trei și șapte luni de la finalizarea lucrărilor de protezare.
Implantarea unui dinte de obicei nu afectează stilul de viață al pacientului. Instalarea mai multor implanturi, și chiar cu altoire osoasă, poate provoca o ușoară umflare. Problema dispare de la 2 până la 4 zile după operație. Pentru ca procesul de implantare și restaurare să aibă succes, merită să ascultați recomandările medicului.
Pot să mă spăl pe dinți?
Dinții pot fi spălați doar la o zi după implantarea dentară, dar este important să evitați periajul dinților în zona operației datorită sensibilității zonei și pentru a evita divergența suturii. După îndepărtarea cusăturilor sau resorbția cusăturii (dacă firul chirurgical este solubil), trebuie să vă spălați dinții cu atenție și cu o perie moale.
Cum scapi de frica înainte procedurii implantării
Echipa UntilaDent tratează starea psihologică a pacienților cu mare respect și se ocupă de ea în toate etapele tratamentului. Prin urmare, creăm toate condițiile pentru a ne face locul cât mai confortabil.
Spre bucuria noastră, în stomatologia modernă, există multe metode de control al stomatofobiei. Mitul conform căruia instalarea unui implant este dureros și periculos există de mult timp, dar nu are nicio legătură cu realitatea. De fapt, instalarea se efectuează sub anestezie locală și nu veți simți nicio durere. Lucrarea mecanică a dentistului va fi ușor resimțită ca în tratamentul dentar convențional.
Dacă pacientul încă prezintă stres foarte puternic sau starea sa de sănătate o impune, atunci implantarea poate fi efectuată în condiții de sedare (somn medicamentos) sau anestezie generală. Medicul instalează implantul foarte atent și delicat și ca rezultat, pacientul nici măcar nu simte că implantul a fost introdus în maxilar.