Ce este placa dentara?
Placa dentara sau placa bacteriana este o peliculă incoloră, albă sau gălbuie, ce se depune pe suprafața dinților și este una dintre cele mai frecvente cauze ale afecțiunii gingivale. La nivelul plăcii există aproximativ 200-300 specii bacteriene și o serie de alte microorganisme. Un gram de placa bacteriana contine până la 1 bilion (1012) de celule microbiene, iar un gram de salivă conține până la 1 miliard (109) de bacterii.
Acestea folosesc glucidele din alimente pentru a produce acizi care pot irita gingiile și pot afecta smalțul dentar, cauzând formarea cariilor. Toxinele produse de ele pot provoca de asemenea inflamația și lezarea țesutului gingiilor, la rândul său, acest fenomen poate cauza sângerarea lor în timpul periajului.
Inițial, placa este suficient de moale pentru a putea fi îndepărtată mecanic. În 48 de ore, începe să se întărească, iar în 30 zile se transformă în tartru, mult mai dificil de eliminat.
În funcție de locul unde se formează, poate fi de două tipuri:
- supragingivala – este localizată pe suprafața dinților și pe mucoasa bucală;
- subgingivală – se află în pungile parodontale și în șanțul gingival.
Placa dentara – cauze principale a formării
Placa dentara se poate forma in ruma următorilor obiceiuri:
- Consumul excesiv al carbohidraților simpli, zahărului și băuturilor carbogazoase zaharoase.
- Cantitate insuficientă de produse solide în alimentare.
- Fumatul.
- Consumul frecvent de alcool.
- Dieta cu o cantitate insuficientă de nutrienți.
- Utilizarea îndelungată sau frecventă a antibioticelor.
- Scăderea producției de salivă (xerostomie).
- Saliva vâscoasă.
Placa dentara – Mecanismul formării
– absorbția proteinelor și bacteriilor care formează un film subțire pe suprafața danturii;
– bacteriile colonizatoare secundare se atașează celor primare;
– celulele se divid și generează un biofilm.
Faza inițială a acestui mecanism durează aproximativ 2 ore, timp în care suprafața dinților și mucoasa cavitatii bucale sunt invadate de proteine salivare, resturi de mâncare și reziduuri celulare. Filmul inițial continuă să fie populat de bacterii secundare și să se dezvolte, transformandu-se in placa bacteriana matura (în circa 30 de zile).
Procesul de formare a plăcii bacteriene poate fi divizat în 3 etape
-
Etapa de formare a peliculei primare care acoperă dintele.
-
Etapa de colonizare bacteriană iniţială a acestei pelicule.
-
Etapa de maturare a plăcii bacteriene
Cum este diagnosticată placa?
Un dentist vă poate observa placa dentara pe dinți în timpul unei examinări orale. Primul strat bacterian se formează în circa 2-3 ore de la ultimul periaj, în timp ce adeziunea bacteriilor la primul strat și, implicit, formarea unui biofilm pe suprafața dentară poate dura chiar și 30 de zile. După aceasta perioada, placa se va mineraliza și se va transforma în tartru dentar. Este periculoasă pentru că, nefiind înlăturată eficient, favorizează apariția problemelor stomatologice:
- respirația neplăcută
- gingivita și bolile parodontale
- cariile dentare și o serie de infecții.
Cum se îndepărtează placa bacteriana?
Periajul corect al dinților, efectuat de 2 ori pe zi, ajută în menținerea sănătății orale. Filmul și depozitele moi de pe suprafețele dinților pot fi înlăturate ușor cu ajutorul periuței de dinți, această acțiune fiind obligatorie de două ori pe zi (dimineața și seara).
Ața dentară și periuțele interdentare. Aceste mijloace suplimentare de igienă orală ne ajută să pătrundem și să igienizăm spațiile dintre dinți (interdentare) – zone în care periuța obișnuită nu are acces și în care pătrund adesea resturi alimentare.
Apă de gură ajută la combaterea și eliminarea depunerii de placa dentara aflate în zone greu accesibile, cum ar fi între dinți și de-a lungul liniei gingivale, care pot fi ratate numai prin periaj, ajutând la păstrarea sănătății gingiilor și dinților
Dușul bucal funcționează prin furnizarea unui flux de apă (sau soluție specială) sub presiune și permite îndepărtarea plăcii din cele mai inaccesibile locuri.
Dieta echilibrată. Mesele frecvente și bogate în zaharuri favorizează creșterea și dezvoltarea bacteriilor în cavitatea orală, precum și atașarea acestora de suprafața dinților.
Vizitarea medicului stomatolog în mod regulat. În mod normal, sunt necesare minimum două vizite pe an la medicul dentist, pentru un control de rutină. Regularitatea acestor vizite depinde de măsura în care dantura este îngrijită în fiecare zi.
Este extrem de important pentru dvs. să îndepărtați în mod regulat placa de pe dinți. După aproximativ 24 de ore, placa se poate întări într-o substanță cunoscută sub numele de tartru. Spre deosebire de placă, tartrul este extrem de dur și trebuie îndepărtat doar de către un medic stomatolog.