Prin termenul de igiena dentara nu se intelege doar existenta unui periaj, efectuat fara o tehnica precisa. Periajul dentar nu inseamna doar „plimbarea” periutei pe dinti. Ea are un rol exact, care nu va fi indeplinit decat daca aceasta este folosita cu miscarile corecte. De aceea este important sa cunoastem tehnici de periaj dentar.
Sănătatea orală, alături de cea generală, este esenţială pentru o calitate bună a vieţii. Infecţiile dentare sunt însoţite de durere şi pot conduce la afecţiuni parodontale, pierderea dinţilor și limitează posibilitatea unei persoane de a se alimenta corect, de a vorbi sau a zâmbi.
Placa dentara si tartrul, pe de alta parte – cauzatoare de: halitoza, gingivita, parodontita si abces dentar – reprezinta o consecinta a netratarii zilnice si corespunzatoare a dintilor. Alte afectiuni care se pot ivi din randul acestor neglijente, sunt cele intestinale, si cele cardiace.
Conform studiilor, 46% dintre persoanele cu vârsta de peste 30 ani prezintă semne de afecţiune gingivală, cauza majoră a pierderii dinţilor în rândul adulţilor, în timp ce 15-20% dintre cei cu vârsta între 35-44 de ani suferă de afecţiuni parodontale severe.
- Asigurați-vă că înlocuiți periuță de dinți la fiecare trei patru luni.
- Studiile arată că după 3-4 luni de folosire, capacitatea periuţei de dinţi de a îndepărta placa bacteriană de pe dinţi şi gingii se reduce faţă de o periuţă de dinţi nouă. Perii se tocesc şi îşi pierd capacitatea de a ajunge in locurile greu accesibile.
- Este foarte important sa-ţi schimbi periuţa după ce ai avut o răceală, gripă, o infecţie la nivelul cavităţii bucale sau te-a durut gâtul, deoarece microbii pot rămâne în perii periuţei si pot duce la reinfectare.
- ADA (Asociația Americană Dentară) recomandă spălarea dinților de 2 ori pe zi, timp de 2 minute. Dacă ar fi să alegem cea mai importantă periere pentru dantura dumneavoastră, ar fi cea de seară. Dacă nu îndepărtăm bacteriile acumulate pe parcursul zilei, acestea noaptea vor avea cele mai bune condiții să se dezvolte. Cât despre periajul de dimineața, este important să vă împrospătați respirația dimineața, dar nu uitați să vă spălați și după micul dejun.
UntilaDent clasifica tehnici de periaj dentar bazate pe periaj/mișcare:
-
rotaţie: „Periajul rotativ” şi tehnica de periaj Stillman modificată
-
vibraţie: tehnicile de periaj Stillman, Charters şi Bass
-
circulară: tehnica de periaj Fones
-
verticală: tehnica de periaj Leonard
-
orizontală: periajul orizontal (scrub-brush)
Periajul ORIZONTAL (scrub-brush)
Este tehnica cea mai simplă, la care apelează spontan majoritatea pacienţilor. Constă în deplasarea în plan orizontal a smocurilor periei, atât pe suprafețele vestibulare şi orale, cât şi pe cele ocluzale.
Dezavantaje: nu igienizează spaţiile proximale,dimpotrivă, tasează alimentele în spaţiile interdentare sub punctul de contact, ducând la inflamarea papilelor interdentare.
Periajul VERTICAL (LEONARD)
Tehnica: se realizează prin mişcări verticale cu peria ţinută perpendicular pe suprafaţă, prin mişcări de sus în jos şi de jos în sus
Efecte : igienizarea feţelor dentare vestibulare şi orale
Dezavantaje: nu este o metodă eficientă deoarece nu curăţă suficient spaţiile interdentare şi şanţurile gingivo-dentare
Metoda FONES (periajul circular)
Este singura dintre tehnici de periaj dentar ce se realizează cu arcadele dentare în ocluzie, perii se vor plasa perpendicular pe feţele vestibulare, iar mânerul periuţei va fi paralel cu planul de ocluzie, mişcările imprimate vor fi largi, circulare şi vor cuprinde elementele gingivo-dentare de la fundul de sac maxilar la cel mandibula.
Indicaţii : la copiii mici sau pacienţii cu dexteritate limitată.
Efecte: curăţirea simultană a dinţilor maxilari şi mandibulari care se află în contact. Dezavantaje : poate determina traumatizarea coletului dentar cu apariţia leziunilor cuneiforme sau a leziunilor de mucoasă gingivală.
Metoda BASS (periajul sulcular)
Efecte:
- Urmăreşte îndepărtarea plăcii bacteriene din regiunea şanţului gingivalşi de pe suprafaţa gingiei marginale.
- Îndepărtează placa de pe faţa a ultimului molar.
- Realizează protecţia caninului , atît în curbura maximă a arcadei dentare, prevenindu-se apariţia retracţiei gingivale.
Peria :
Este necesară o perie din material sintetic, moale, cu capătul terminal al smocurilor rotunjit.
Tehnica : capul periei se plasează paralel cu planul ocluzal, iar perii se angajează în unghi de 45° faţă de axul longitudinal al dinţilor, în șanțurile gingivale, pe suprafeţele vestibulare şi orale ale gingiei, cu smocurile orientate apical. Periei i se transmite o mişcare vibratorie în sens antero-posterior, având grijă să nu se producă dezangajarea. Amplitudinea Maximă a mişcărilor nu va depăşi 1 mm. Se numără cel puţin 10 mişcări vibratorii, apoi se aplică periuţa pe următorul grup de dinţi, cu o suprapunere parțială pe poziţia precedentă. Pe faţa orală, poziţia periuţei va fi orizontală la nivelul molarilor şi premolarilor şi va fi verticală/orizontală pentru feţele orale ale frontalilor, în funcţie de dimensiunile periuţei. Suprafeţele ocluzale sunt curăţate cu aceeaşi perie, conferindui-se o mişcare scurtă antero – posterioară. Se pot combina şi mişcări circulare.
Metoda CHARTERS (rotativ – vibratorie)
Indicaţii : se aplică în mod particular în situaţiile în care există retracţii gingivale considerabile, lăsând libere spaţiile interdentare, în care pot pătrunde smocurile periei. Metoda, bazată pe studii recente, este c l mai dificil de însuşit de către pacienţi.
Efecte: stimulează circulaţia gingivală şi măreşte gradul de cheratinizare ale epiteliului gingival, igienizează feţele aproximale ale dinților.
Tehnica: peria se va plasa pe faţă vestibulară sau orală a dinţilor, paralel cu planul de ocluzie, în unghi de 45° faţă de acesta, cu perii îndreptaţi spre marginea liberă a dintelui (invers faţă tehnica Bass),mişcările periuţei sunt în faţă şi în spate printr-o mişcare de vibraţie;la nivelul feţelor ocluzale, mişcările vor fi orizontale şi rotatorii.
Concluzii
Studiile arată că nici una dintre tehnici nu este net superioară celorlalte. Pentru dezvoltarea obiceiurilor şi a deprinderilor individuale de igienă este foarte importantă obţinerea colaborării conștiente a pacientului precum şi dezvoltarea abilităţii pentru o anumită tehnică de periaj. De asemenea, autocontrolul prin utilizarea substanţelor revelatoare de placă bacteriană, este mult mai important decât practicarea unei anumite metode de periaj.
Referințe:
- https://www.academia.edu/36211443/PETCU_BLANKA_NO%C5%A2IUNI_PRACTICE_DE_PREVEN%C5%A2IE_ORO-DENTAR%C4%82
- https://vdocuments.site/lp-5-tehnici-de-periaj-dentar.html
- https://netdent.ro/afectiuni-stomatologice/ce-este-si-cum-putem-combate-tartrul-dentar
- https://www.mouthhealthy.org/~/media/MouthHealthy/Files/A-Z/Infographic_Brushing_102714.pdf?la=en
Ne poți contacta telefonic la numerele: 022-76-56-59
022-90-90-92, email la: info@untiladent.md sau completând Forma de Contact